Lapsa un valsts iepirkumi

Šajā rakstā veiksim melnā PR vivisekciju, analizējot sabiedrisko attiecību uzņēmumu un melnā PR darboņu sadarbību ar mērķi gūt sev personisku labumu. Diemžēl mūsu lasītāji nav pacentušies iesūtīt mums citu sabiedrisko attiecību uzņēmumu iekšējo korespondenci, tāpēc arvien kā hrestomātisku piemēru izmantosim tsk. Aināram Ērglim piederošo uzņēmumu SIA “P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” un Lato Lapsam piederošā portāla “pietiek.com” acīmredzamo saspēli.

Acīgākie portāla “pietiek.com” lasītāji būs pamanījuši īpatnību saistībā ar tajā publicētajiem rakstiem – ir temati, par kuriem L.Lapsa rakstus cep kā “karstus pīrādziņus”. Un ir temati, par kuriem Lapsa izvairās rakstīt, kaut skubināms.

Jāatzīst, ka, analizējot “pietiek.com” portālā publicēto rakstu tematus, var viegli identificēt uzņēmuma SIA “P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” klientu spektru. Piemēram, portālā praktiski neesošās negatīva rakstura publikācijas par atsevišķām politiskajām partijām vai to apvienībām dīvainā kārtā sakrīt ar apstākli, ka kāds mākslas filantrops (kā liecina nule atklātā korespondence) vienlaikus ir gan uzņēmuma SIA “P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” klients, gan konkrētās partijas viens no lielākajiem ziedotājiem.

Neraugoties uz šādām izslēdzošām “kontrām”, kas liedz melnā PR vecsūksnim driķelēt rakstus, tomēr L.Lapsam kopā ar SIA “P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” darboņiem dažkārt nākas sacerēt kādu ģeķību par saviem klientiem pietuvinātām personām. Kādos gadījumos Jūs jautāsiet? Protams, ka atbilde melnā PR gadījumā ir saistīta ar naudu. Precīzāk – iepirkumiem.

Shēma ir ļoti vienkārša: – Valsts institūcija izsludina iepirkumu par sabiedrisko attiecību pakalpojumu iepirkumu, – Portālā “pietiek.com” parādās dažādas ģeķības par institūcijas vadītāju, Uzņēmums SIA “P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” uzvar iepirkumā, – Negatīva publicitāte par valsts institūcijas vadītāju tad pēkšņi sarūk.

Lai Labāk ilustrētu shēmu, izmantosim Vides un reģionālās attīstības ministrijas 2019.gada 18.septembra iepirkumu ar sarežģīto nosaukumu: “Sabiedrības informēšanas kampaņa par trīs nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centros veiktajiem Eiropas Savienības fondu ieguldījumiem un sabiedriskas zaļās apziņas veicināšanu”.

Pirms iepirkuma izsludināšanas datuma portālā “pietiek.com” raksti par Juri Pūci vai Zaigu Pūci jāmeklē ar uguni. Tuvojoties iepirkumu noslēgumam, portālā “pietiek.com” parādās kopējai ziņu lentei ļoti neraksturīgi raksti:

Par sabiedrības integrāciju turpmāk rūpēsies ministra Pūces sieva – viņa “tumbočkas” pārzinātāja (28.10.2019.)

Oficiāls dokuments: ministrs Pūce par komandējumiem atskaitās sistēmā “Namejs” un vairākos ceļam iztērējis apaļu nulli (06.11.2019.)

Tā sakot – “stimulācijai”.

Необъяснимо, но факт, bet pienāk 25.novembris un uzņēmums SIA “P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” pārsteidzošā kārtā atkal uzvar iepirkumā.

Šādas sakritības analītiskie sabiedrisko attiecību kultūrainavas vērotāji spēs saskatīt saistībā ar, piemēram, Latvijas Gaisa satiksmi, Valsts nekustamā īpašuma aģentūru, Slimību profilakses un kontroles centru un tā tālāk un tā joprojām.

Secināms, ka melnais PR izteikti zemisku cilvēku rokas ir ne tikai labs rīks līdzpilsoņu pazemošanai, bet arī efektīvs peļņas instruments, vajadzīgajiem uzņēmumiem nodrošinot uzvaru iepirkumos. Kas gan būtu sakāms Valsts policijai, ja cietušie pēkšņi konkrētajā situācijā “saskatītu izspiešanu grupā” – tas, lai paliek atklāts jautājums. Vien jāatzīst, ka valsts institūciju amatpersonu bailes baro melno PR darboņus.

Noslēgumā aicinām mūsu analītiskākos lasītājus iesūtīt savas versijas, ka sauc klientu, kura interesēs L.Lapsa portālā jau vairākus gadus realizē nomelnošanas kampaņu pret t.s. “Rūdolfonkuli”?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *